Prevenirea si combaterea bolilor pentru o sanatate mai buna

Prevenirea si combaterea bolilor pentru o sanatate mai buna

Prevenirea bolilor este un element esential al vietii, aceasta duce la o sanatate mai sigura, mai longeviva, mai buna si de mai multa calitate. Cum putem preveni bolile? La ce fel de boli ne referim? Cum putem opri degradarea sanatatii? Este foarte simplu, una are legatuca cu cealalta pai in primul rand trebuie sa avem foarte mare grija de organismul nostru, incepand cu dintii, sa ii spalam de 2-3 ori pe zi, ochii sa ii protejam pe cat posibil de televizor, calculatoare sau sa nu ii solicitam zilnic mai multe de cateva ore, totodata igiena orala si corporala este foarte importanta, trebuie sa ne spalam pe maini des, pe organism des, pentru a avea o viata sanatoasa.

De ce sa ne confruntam cu o boala, cand putem simplu si usor sa o prevenim? Asta e marea intrebare a umanitatii, tarile din africa se confrunta cu grave probleme de sanatate din cauza iginiei, ei, nu au utilitatile necesare pentru o ingrijire mai buna si de acolo boli de tot felul, vezi ebola, chiar in aceasta perioada ia amploare si la nivel local, in africa nu cred ca se va opri curand din extinere, mori, zeci, sute si chiar mii de oameni pe luna, cred ca este un exemplu suficient de puternic pentru noi, sa ne ingrijim mai bine, sa ne tratam mai bine, sa fim mai atenti cu persoana noastra, sa nu neglijam igiena si alte lucrurile elementare pentru o sanatate buna.

Cum putea avea o sanatate mai buna? In primul rand, trebuie sa evitam sa schimbam temperatura brusc, gen, mersul cu masina, acel curent din masina e defapt o schimbare de temperatura a organismului prea brusca si duce la o febra puternica sau la o raceala crunta. Racecile sunt cele mai dese boli fizice care apar la persoana datorita faptului ca, sistemul imunatar este depasit de acele infectii insa nu cedeaza, si in cateva zile cu tratament si ajutor putem stopa orice raceala, doamne fereste de mai mult, caci se poate da in pneumonia, sau mai stiu eu ce, care ar putea cauza decesul, de la o simpla raceala? Da se poate, de la o simpla raceala.

Trebuie sa avem grija la fel cu statul la soare vara, mai ales cei predispusi, sau cu antecedente, "aprinderea la creier" nu trebuie repetata a doua oara dupa cum se stie, cauzeaza 90% decesul. Copiii nostrii cand merg la fotbal si vin incinsi, nu trebuie imbaiati repede, si nu trebuie sa consume atat de multa apa rece precum cred ei ca au nevoie ca s-ar putea sa se consume un shoc in organism si bine nu va fi, ce poate fi mai rau decat copilul tau bolnav si tu neputincios? De ei trebuie sa avem grija prima data, dar sa nu uitam de noi.

Cum apar bolile la oamenii maturi? Pai stresul si efortul fizic foarte puternic aceste duce la cauzarea anumitor boli, care pot pleca chiar de la locul de munca, mai sunt si boli transmisibile, subiect mai delicat, consider ca fiecare stie ce-are de facut si cu cine isi imparte asternuturile. Sanatatea e mai buna decat toate, apreciati-o!

Iubirea si sanatatea, asemanari si importanta

Iubirea si sanatatea, asemanari si importanta

Iubirea, ce inseamna iubirea cu adevarat? Iubirea de sine, iubirea de un corp sanatos, si iubrea aproapelui tau. Pentru in primul rand pentru a fii sanatos complet, trebuie sa stii sa te iubesti pe tine, sa te apreciezi pe tine si pe cel de langa tine. De ce spun asta? Pai daca nu iti pasa de tine, cum ai putea sa aplici corpului si organismului tau un meniu corect? Doze corecte de orice, de munca, mancare, somn? Nu se poate, de aceea iubirea e foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca. Legatura dintre cele doua este foarte importanta.

Iubirea persoanei de langa tine, atunci cand iubesti ai grija de aceea persoana sa fie sanatoasa si psihic si fizic, ceea ce tu ai numai de castigat ti se paseaza si tie, e vorba de o stare pozitiva care se transmite, care merge mai departe adica vine si la noi...apoi pleaca mai departe. Importanta iubirii este una esentiala in tainele vietii, nimeni nu ar putea trai fara aceasta omniprezenta formula, iubire, dar sa nu uitam ca si sanatatea este foarte importanta, cum am mai putea iubi, daca nu am mai fi sanatosi in orice fel?

Nu ne referim sanatosi din punct de vedere al mintii, chiar si al fizicului, ca sa poti iubi cu adevarat trebuie sa fii sanatos cu adevarat sa poti sa dai tot ce e mai bun in tine pentru persoanele de langa tine. Iubirea ca si sanatatea este de mai multe feluri, pentru parinti, pentru jumatatea ta, pentru prietene sau rude cunostiinta, ea difera, are mai multe stagii, fiecare este la fel de important.

De ce nu putem fi sanatosi daca nu iubim? Este foarte simplu, dam exemplu problemei lunare a femeilor, in acea perioada a lor, cum se comporta, cum isi mai exprima ele iubirea? Cam deloc, atunci sunt recalcitrante uita de tot, de tot ce tine de iubire si se focuseaza doar asupra acelei boli, deci ce inseamna? Ca nu mai stie de iubire, decat de lipsa de sanatate, si ar face orice sa treaca aceasta, ca sa revina iubirea, este o problema cam delicata, iar noi barbatii trebuie sa le intelegem intru totul, deci tot aici am ajuns, iubire, si sanatate trebuie sa fie amandoua in concordanta. Iubirea iti da aripi de obicei, nu? Asa iti da si sanatatea, cand ai acele momente de extaz, de fericire, de parca itivine sa zbori, atunci inseamna ca si fizic iti vine sa zbori, sa plutesti si nu ai nici o problema de sanatate, ce trebuie sa facem pentru a le pastra asa? Pai sa avem grija de amandoua, de iubire de sanatate, fiecare pentru el, si fiecare separat pentru cei din jur. Ce este mai important, iubirea sau sanatatea? Aici putem adauga si banii?

Nicidecum, sau poate da...de la una pleaca si cealalata, nevoie te face sa nu mai iubesti atat de mult, de obicei nu te uneste, la fel si lipsa sanatatii duce la lipsa iubirii...una fara de cealalata nu pot exista, regula generala pe care trebuie sa o respectam si invatam. Ce fac eu pentru mine pentru a fi sanatos? Pentru a fi iubit? Pentru a fi respectat? Nu stiu daca in momentul asta fac destule, sau suficiente, insa pe viitor am de gand sa fac mult mai mult bine in sanatate, in iubire si automat in viata. Iubiti-va si respectati-va sanatatea!

Mancarea sanatoasa si mancarea nesanatoasa

Mancarea sanatoasa si mancarea nesanatoasa

Dupa cum stim, mancarea este atat sanatoasa cat si nesantoasa. Eu cred, ca principala problema e diversitatea in alimente, desi ar trebui sa fie un atu'. Daca ne aducem aminte, sau din auzite acum 20 30 de ani, oamenii gateau mai zilnic, femeile in principiu, barbatii mai mult cu munca, nu exista atata diversitatea, nu erau supermarket-uri, nu erau 10 de tipuri de alimente, aveai doar paine care iti era data cu portia, oua, lapte, cartofi, si legume, mai rar carne sau salamuri. Carnea si salamurile? Cum ne influenteaza? Benefice sau daunatoare?

Pai in cele mai multe cazuri salamurile sunt facute artificial, cele de pana in 30 de lei kg nu prea au fust, nu merita mancate, dar acum cu ce sa facem dragile sandwish-uri? Deci nu prea avem ce face, pe de alta parte carnea este mai buna, dar depinde cum o gatim, ea nu trebuie prajita mai niciodata, si evitat cea de porc, mai repede vita, pui sau curcan, cea de curcan este cea mai sanatoasa deoarece este mai slaba, adevarul este ca gustul nu e acelasi, dar e de calitate si merita consumata, gatita sau in diferite feluri, la cuptor, se accepta mai multe de la carnea de curcan. Lactelele? La ce sunt ele bune si de ce sa le consumam mai des.

Pai e simplu, digestie mai buna, sanatate mai multa, din branza, lapte, oua, si toate ramificatiile acestei categorii, cascaval, etc, dar atentie cele din magazin, la cutie, branzele topite, cascavalurile, chiar si smantana sau iaurtul de cumparat din supermarket nu sunt ca acele de la tarani veritabili din piata, care efectiv ei traiesc din acele bunuri si isi dau silinta sa iasa cea mai buna calitate, desi conditiile de preparare nu sunt intotdeauna cele mai bune, sunt 100% mai sanatoase decat cele de la supermaket-uri.

Solutii? Pai ar trebui ca, taranii oarecum sa aibe deschidere prin afiliere catre supermaket-uri dar mai e mult pana acolo, poate nu se va indeplini niciodata. Ce trebuie sa evitam as mancam? Prajile, cartofii prajiti, carnea in uneli, si uleiul in sine. Ce trebuie sa mancam mai mult? Trebuie sa insistam pe salate si mancaruri usoare, iar numarul meselor pe zi sa fie unul ridicat. De ce mancarea nesanatoasa dauneaza? Este foarte simplu, organismul e conceput sa suporte anumite feluri de mancare, nu pe toate, si de aceea o mancare grasa si nesatoasa poate duce usor la boli, sau cel mai frecvent la obezitate, care e o boala in sine si e creatoare a altora in organism.

Pana la varsta de 20 25 de ani, cum esti tot agitat ai posibilitatea sa slabesti mai usor, daca mananci mai mult, dar daca exagerezi ai sa vezi ca nu prea mai ai cum slabi decat cu efort enorm, ceea ce este destul de greu de realizat, de ce sa nu prevenim, mai bine combatem? Cea mai buna alegere este prevenirea, caci atunci nu avem griji cu masuri. Din punctul meu de vedere, cea mai daunatoare mancare raman junk food-urile, fast food-urile si toate chestiile de genul aceasta, si cele mai sanatoase, cele de casa, facute cu mana ta, de la propiile animale, sa traim sanatosi si sa avem o viata cat se poate de sanatoasa.

Elevii, studentii si sanatatea lor

Elevii, studentii si sanatatea lor

Acesta fiind un subiect mai delicat o sa ma adresez strict acestor doua categorii de persoane, caci consideri ca elevii si studentii sunt viitorul tarii noastre, si ar trebui sa traiasca sanatos si corect. Ce putem spune despre elevi? Fata de studenti acestia au o viata putin mai agitata as spune eu, pe la 16 17 ani inca mai practici sport la liceu sau chiar in timpul liber, cat studentii nu prea mai au astfel de activitati, poate doar unii dintre ei in functie de timpul liber avut. Ce mancam daca suntem elevi?

Pai e destul de simplu, se presupune ca inca se afla la mama si la tata, deci nu prea ar fi mari probleme, sunt situatii cand se sta in camine si atunci ar trebui sa luam problema exact ca la studenti. De ce studenti au o viata mai agitat si nesanatoasa? Pai pentru ca nu respecta niciun tip de program, nici scoala nu ii ajuta, cursurile sunt la diferite ore, chiar si la 20 am vazut, deci cum ar putea el sa respecte catusi de putin un program stabilimt daca orarul sau nu e la fel in nici o zi a saptamanii?

Ce sa mai pun, ca in perioada sesiunilor majoritatea invata, sau asa tind sa cred, insa nu invatata adecvat, invata noaptea, in conditii nu tocmai propice pentru sanatate, asta inseamna ca se si mananca noaptea, nu se odihneste organismul, nimic mai rau pentru organism, insa acum pentru viitorul fiecaruia merita facut cate un efort doua, elevii au mai putine griji, insa sa nu uite ca si elevi intr-o zi vor fi studenti. Ce ar trebui sa faca un student pentru o viata sanatoasa?

Pai consider ca trebuie sa fie ambitions, sa aibe un program cat de cat stabilit si un target in viata, nu sa treci prin facultatea doar de dragul de a trece si a-ti si strica sanatatea, ca e bine stiut pe langa studiul de noapte ce activitati mai au studentii in camine noapte, sau in cluburi sau pe cine stie unde, nu vreau sa judec pe nimeni dar asta e crunta realitate, si te trezesti ca dupa facultate nu poti realiza nimic, incepe stresul, ramai acasa pe banii parintilor, iar stresul nu poate duce nicaieri, doar la o viata nesanatoasa si nesigura. Deci cum iti asterni asa dormi, nu?

Concluzia asta ar cam fi, daca stii sa iti asterni patul frumos ai sa dormi frumos, dar daca nu o sa ai mari probleme. Ce perioada a fost mai frumoasa si mai sanatoasa, liceul sau studentia? Pai aici mai depinde de cum ti-ai facut tu aceea perioada, ca amandoua au farmecul lor, sunt egale din punctul meu de vedere pentru ca fiecare dintre el apare doar odata in viata, si ai o singura sansa sa materializezi atat pe plan profesional dar si pe plan sentimental. Ce legatura este intre profesie si sanatatea?

Pai in functie de cum te educi in facultate, asa ramai si dupa, una e sa lucrezi la un birou 8 ore si alta e pe camp 12 ore sau mai cine stie unde, diferente materiale vor face diferenta intre aceste doua tipuri de persoana, cel de la birou va fi teoretic mai sanatos si cel de la camp va imbatrani mai repede si este predispus la boli. Sanatate si studiati hard!

Un mic dejun sanatos pentru un stil de viata sanatos

Cum sa duci un stil de viata sanatos


Cum putem incepe sa avem un stil de viata sanatos? Trebuiesc mai multi pasi urmati, nu foarte grei, simpli dar totusi necesita multa voita pentru a-ti atinge telul initial. Nu trebuie urmat programul intocmai, parerile mele nu intotdeauna sunt cele mai bune/optime, insa te pot asigura ca viata ti se va schimba in proportie de 100%. Va trebui sa urmam mai multi pasi, si eu as incepe cu mancatul, un aspect important al vietii cotidiene.
Cum ne programam mesele, de ce le programam si de cate ori trebuie sa mancam pe zi? Intrebari care apar frecvent. Importanta meselor este una mare dat fiind faptul ca un numar mare de mese ne poate duce la un impas in viata de zi cu zi. Sa luam un exemplu, daca ai 174, esti baiat, si ai mai mult de 65kg, grasimi si nu masa musculara inseamna ca incepi sa ai probleme. De ce apar aceste probleme? Pai eu as spune, ca cei care se incadreaza in categoria aceasta sunt sedentari, adica ori nu fac efort fizic necesar, ori nu fac deloc ( Lipsa serviciul este o cauza care duce la obezitate ).

Micul Dejun, in principiu este obligatoriu, caci el iti da energie pentru a incepe ziua in forta, cu chef de munca, daca sari peste mic dejun s-ar putea ca undeva pe la ora 10 11 sa ai probleme si automat sari direct la masa de pranz, care va fi mai inbelsugata, dat fiind faptul ca esti lihnit pe romaneste. Deci propun sa luam micul dejun undeva pana la ora 9 maxim. Ce consumam la micul dejun? Pai ce am putea consuma, in functie de posibilitati, ca nu o sa mancam icre negre cu salata din caraibe. Paine prajita/neprajita dupa preferinta, care o punem langa lapte, ceai, sau in functie de ceea ce urmeaza sa faci in acea zi, oua prajite, sau omleta dupa bunul gust.

Personal, aleg omleta caci adaug cate putin din toate in ea, si facand ani la rand am ajuns la un nivel de performanta ridicat, este consistenta si ma ajuta sa fiu capabil de munca. Daca nu iti plac ouale, renunti, si mergi pe ceai cu paine, dulceata si niciodata margarina sau unt, ca au grasimi multe si 100% nu sunt sanatoase. Acum, graba romanilor este bine-cunoscuta, trebuie sa ajung la scoala, la lucru, ce mananc pe fuga? Niciodata produse de patiserie, niciodata, mai degraba ceva covrigi cu sare, desi aceea sunt seci si nu tin de foame, care este esential in cazul in care pana la urmatoarea masa ai cateva ore bune.

Concluzie? Nu sarim niciodata micul dejun, bine, uneori o cere situatia dar trebuie sa evitam astfel de lucruri. Sa luam un exemplu, esti evel, in clasa a 11a, ai ore de la 7 dimineata, parca asa era nu? La cat trebuie sa te trezesti, in cele mai fericite cazuri la ora 6, la 6 jumate te indrepti spre scoala, deci timpul pentru mic dejun ar fi de 15 minute, in cazul in care nu ti-l prepari tu, de cele mai multe ori o sa il sari, este total gresit, nu se face asa ceva, te scoli cu 10 minute mai repede, iti pregatesti mancarea si nu mananci niciodata pe fuga. E un alt aspect care dauneaza sanatatii tale. Valabil in toate cazurile, muncitor, director, student, etc.

Am uitat oare sa mentionez ceva legat de mic dejun? Trebuie inteles ca fiecare are dreptul sa isi aleaga ceea ce ii prieste, dar sa fie sanatos, sa fie incadrat in in ceea ce am spus eu mai sus. Ca acum, un pahar de suc natural, sau ceai, sau lapte nu are importanta, sa nu contina grasimi. Cam greu sa gasim grasimi in mancarea de dimineata nu? Pai se poate, prajim carne, orice fel de carne as indrazi sa zic ca ar trebui interzisa, nu merge dimineata, cade greu, nu te poti misca, ceea ce dauneaza activitatii pe care o inteprinzi.

Dar carne de pui, sa zicem ca in unele situatii se accepta, caci daca esti muncitor pe camp, sau pe santier, carnea de pui ar trebui acceptata. Putem trece putin peste reguli, adica daca vrem sa mancam consistent cu adevarat, incercam si margarina, oua prajite, insa in functie de activitatea ta zilnica, si cum noi tragem cu spatele sa fie. Inteleg ca uneori apar contradictii, dar trebuie sa punctez fiecare categoria de persoana, fiecare sa se poate regaseasca aici, ca as putea spune, sa mancam frunze de tei si sa traim sanatosi, nu se poate.

Mancarea de fast food si mancarea grasa

Mancarea de bad food si mancarea grasa

Bad food, un cuvant cunoscut de toata lumea, pe toata planeta. Dar are si plusuri? Minusurile sunt bine-cunoscute, ingrasa, neconsistenta, gretoase, uleioase, practic tot ce e mai rau este in mancarea de Bad food. De ce o mancam? Poate pentru gust, dar acel gust este doar de fatada, ne atrage dar organismului ii face foarte rau, studiile arata ca daca mananci bad food cativa ani la rand, te ingrasi si incepi sa ai probleme mari cu santatea.

Multi ar spune, eu mananc 1 hamburgher pe saptamana, sau asa, pai da, dar pe langa acel hamburgher cu ce iti dregi sanatatea, poate cu ceva gras, ascasa, si atunci degeaba nu mananci la fast food ca mananci mancare grasa si ajungi la acelasi rezultate. Cum poti preveni grasimile din mancarurile de bad food, pai nu prea poti, odata mancat, e adjudecat, trebuie sa le evitam cu orice pret. Avem alternativa mancare fast food, ceea ce noi credeam ca inseamna hamburgheri, shaorme, etc, insa asta inseamna mancare rapida, si daca ne gandim si salata poate fi o mancare rapida, dar oare a mers cineva la un fast food sa comande o salata?:)) Greu de crezut, la fast food te duci pentru mancare din belsug, calorii din belsug, nesatate din belsug sa zic asa.

Trebuie sa fim foarte atenti la grasimi, nu doar cele de bad food, orice fel de grasimi, care pleaca din uleiuri, carnuri, tot ce e prajeala. NU prajiti in ulei, vrei sa manci un gratar? Fa-l pe gratar, peste fa-l pe gratar, fa totul pe gratar, evident nu are acelasi gust, dar iti iei vitamine si mai putina grasime. Ar spune unii, carnea de gratar nu e in ulei, pai nu e, dar ceafa de porc, sau alte carnuri din porc lasa ele in sine o grasime, e grasimea din ele, care tot un fel de ulei ars este, se inegresc deja mi se face rau, si cred ca o sa termin repede acest discurs. Deci sarim peste grasimi, si o luam mai tare cu salatele si tot ce este usor.

Raman la parerea ca, cea mai buna carne e pestele, are multe vitamine si putine grasimi, conteaza enorm felul in care il gatesti, sa faci o ciorba de peste ca la carte, dupa o reteta de pe net, merita incercat si sunt sigur ca va fi buna. De obicei ai chef sa mananci bad food dupa o betie, a doua zi organismul iti cere ceva gras, nimic mai grav decat atat, caci e vai de capu' celui care bea seara si manca un hamburgher sau ceva, pune practic pe el 300 400 de grame odata, ceea ce nu e bine, va dati seama sa repeti asta de 30 de ori? Acest proces timp de 1 luna?

Pui cred ca 5 kg, te faci ca porcu' din carne de porc. Care e mai periculoasa, mancarea de bad food sau mancarea grasa facuta acasa? Pai amandoua sunt la fel de periculoase conteaza enorm cantitatea si calitatea acelei carni. Cea mai proasta alegere ever este shaorma cu de toate, mare, e infectie curata in organism si adio sanatate. Concluzie, mancati sanatos.

Obiceiul de a amana, obstacol in sanatate

Obiceiul de a amana, obstacol in sanatate

De ce ar fi asa o mare problema sa amani? Ce legatura asta are cu sanatatea? Pai sa o luam cu inceputul, citesti pe blog-ul meu, vrei sa te apuci sa slabesti, sa traiesti sanatos si sa faci tot ceea ce ar trebui sa faci, bun, acum citesti, si zici lasa ca fac maine, deja amanarea cea mai importanta a iesit la iveala, o lasi pe maine, maine uiti..si deja ai cam pierdut startul in 90% din cazuri nici nu mai incepi sa faci asa ceva, o lasi balta. Nu lasa pe maine ce poti face astazi, asa ca daca vrei sa iei initiativa, incepi de acum, din secunda asta, din momentul asta, si cu ambitie si rabdare, ai sa ai o viata sanatoasa, curata si vei fi mai fericit. Ce mai poti aman? Aproape orice, te lasi de fumat, care tot la sanatate este, cand?

De saptamana ce vine, vine acea zi din nou amani, deci amanarea nu e buna de nimic, niciodata in nicio conditie, a poate, e posibil sa ai ceva de facut care trebuie amanat, cu rabdare, depinde, vrei sa faci o casa, ca exemplu, n-ai bani, amani asta da, merge amanat, dar nu lucrurile esentiale sanatatii tale caci astea te fac sanatos, iti lungesc viata, si tu amani sa faci tocmai lucrul asta, de ce sa amani? Incearca sa ai ambitie odata pentru totdeauna sa iei masuri sa faci ceea ce trebuie. Eu personal, am tot amanat o perioada anumite lucruri?

Si stii ce s-a intamplat? Pai nimic, caci lucrurile s-au agravat si nu le-am mai dus la bun sfarsit, sau le-am facut prea tarziu si am suportat consecintele, asta o sa patesti si tu daca eviti sa slabesti de exemplu, amani pana nu se mai poate face nimic, fara solutii, nu mai ai cale de iesire, deci daca te hotarasti sa faci ceva, fa acum nu maine, sau in alta zi, pornesti chiar in secunda asta, depinde de vointa fiecarei persoane, fiecare in parte alege cand trebuie sa faca, dar intotdeauna acum e cea mai buna decizie, fara nicio amanare, fara nicio scuza, fara sa astept ziua de maine. Ziua de maine nu aduce nimic nou niciodata, maine e o alta zi ca astazi, astazi ramane amanata, si probabilitatea si a amana si maine este foarte mare.

Ca sa reuesti in viata iti trebuie vointa si sa nu amani nimic din ceea ce trebuie facute, un exemplu'. Amana sa mananci 1 luna, ce se intampla? Pai nu se intampla nimic, doar ca ti-ai incheiat socotelile cu viata, amana sa platesti o factura la curent, pai ce se intampla? Ramai fara acel lucru, si cu cat faci mai repede ceva cu atat mai bine si cu atat mai promitator. Daca vrei sa iei masuri fa-o din momentul asta, amantul este o boala sanatatii, grava, a vointei, cere sprijin daca crezi ca singur nu esti capabil sa faci lucrurile pe moment, sunt persoane in jurul tau care te vor sprijini moral, ceea ce e foarte important. Concluzii? Nu amanam executam!