Importanta odihnei in sanatate

Importanta odihnei in sanatate

O simpla intrebare, de ce e importanta odihna in sanatate? Odihna fizica e destul de importanta pentru sanatate, insa ea trebuie facuta cu moderatie, nu te apuci sa dormi 14 ore pe zi, daca tot am ajuns la somn consider ca 8 ore sunt absolut necesare pentru somn, necesare si suficiente as spune eu, in timpul saptamanii iar Duminica, cum a lasat Dumnezeu pe pamant o zi sfanta, se poate dormi si mai mult daca cere organismul pentru sanatate. Eu personal nu dorm mai mult de 8 ore si ma simt excelent, desi sunt zile in care se intampla sa dorm.

Cunosc persoane care dorm cate 12 ore, practic, e valabila vorba o viata ai, o dormi? Nu se poate sa dormi atat caci dauneaza si sanatatii, fizice si mentale, si creierul intelege ca nu ai nevoie de el si se rablageste. Ce spunem despre somnul de amiaza? Consider ca nu e necesar decat la copii, sau daca ai un servici care te solicita ajungi la ora 15:00 acasa, si atunci merge o ora de somn, dar inainte de masa.

Masa trebuie luata dupa somn, ca sa nu se depuna pe unde nu trebuie as zice eu, mai complicat ca de foame nu prea poti dormi, trebuie insa. Odihna e foarte importanta pentru fiecare persoana in parte, fiecare organism in parte, diferita de la o persoana la alta, de la o stare la alta, unii avem nevoie de 9 ore de somn, altii de 10, depinde de ce faci in ziua precedenta. Foarte important este sa iti pastrezi un program, cu servici cu tot sa nu te dai peste cap, caci si sanatatea ta se va da peste cap, sistemul imunitar scade in intensitate si risti sa te imbolnavesti.

Deci dormin, muncim, ne odihnim. Bineinteles odihna nu inseamna neaparat somn, dar cum ne putem odihni? La TV, calculator? NU, gresit aici tot obosesti, psihic, mental sau cum vrei, nu e bine sa stai intr-un loc decat daca faci ceva folositor, de ce trebuie sa te odihnesti la tv, cand poti iesi la o plimbare, caci nu depui efort te odihnesti din toate punctele de vedere, sau sa mergi la teatru, film, ceva constructiv de unde inveti ceva, iti spun sigur de la tv sau internet nu prea ai ce invata. Acum cineva mi-ar zice, pai poti citi pe internet, da, dar conteaza ce citesti, ca daca citesti pe Faceb.... nu reusesti sa faci nimic, pierzi timp, faci conversatie de pomana.

Odihna e odihna pentru sanatate, la fel cum viata reala e viata reala pentru santate, nu internet sau alte chestii. Personal nu stau pe internet, decat daca fac ceva constructiv, fiecare trebuie sa isi gasesca o activitate constructiva si de ce nu productiva daca se poate. Organismul resimte efectele lipsei odihnei imediat dupa o zi, de exemplu nu dormi noaptea? O sa ai mari problemele a doua zi in a-ti reveni, niciodata nu iti revii decat dupa ce apuci sa dormi urmatoarea noapte. Odihna de noapte, nu se compara cu cea de zi, caci de aceea e facuta noaptea si ziua, altfel n-ar mai fi asa zic eu. Dormiti noaptea, munciti ziua, odihna e odihna si munca e munca, ce pot spune, sa aveti odihna placuta in sanatate.

Cafea, sucuri si alte bauturi care dauneaza foarte grav sanatatii.

Cafea, sucuri si alte bauturi care dauneaza foarte grav sanatatii.

Cu ce sa incep? Cafeaua de dimineata, evident e primul viciu al zilei si pentru majoritatea dintre noi este foarte important. Personal, inca consum cafea, dar tind sa cred ca nu este sanatoasa in combinatie cu alte vicii. Energia cafelei, care ti-ar da-o, cica, imi este greu sa creed ca acea cofeina ne face bine fizic, doar psihic, are exact efectul pe care-l are un algocalmin cand te doare un dinte, nu lucreaza efectiv medicamenul ci psihicul, zici am baut cafea, am energie, ajunsesem in alta etapa a vietii, la munca sa beau 6-7-8 cafele pe zi, caci una cu un coleg, una singur, una cu altul si nu aveam energie in plus, sau aveam dar nu din cauza cafelei ci din cauza idei de a bea cafea, deci consumam cafea in continuare?

Ramane la alegerea ta, la fel cum si sanatatea este la alegerea ta. Personal, curand o sa ma las si de cafea caci simt ca nu am nevoie de ea, mai bun un pahar cu lapte, sau un fresh cu fructe. Sucul? Acum depinde despre ce suc vorbim, caci daca bei Coca Cola, mai asortezi cu o cafea, atunci viata ti se scurteaza cu pana la 3-5 ani, adica daca aveai posibitatea sa o duci pana la 65, daca ai aceste vicii aproape zilnic timp de mai multi ani sa fii sigur ca o sa mori mai repede, tragic nu? Fiecare si-o face cu mana lui.

Pe de alta parte, sucurile naturale, facute acasa, nu cumparate, ca ai nevoie de o masinarie care sigur ti-o permiti candva, nu azi, nu maine, dar e undeva in jur de 200 de lei. Apoi e simplu, ai mere, pere, morcovi, portocale, separat sau amesteca iasa o delicatese. De ce nu facem suc natural? Pai e simplu, de lene ca decat sa dam 6 lei pe 3 kg de mere sa facem 1 litru 1 litru jumate de suc, mai bine dam 6 lei pe clasicul Cola, sau alte prostii pe care adoram sa le consumam. Deci sucul natural da, restul nu. Suc natural din magazin?

Minciuni, nu exista suc natural, decat in hypermarket-uri unde iti fac ei natural pe loc, dar la 15 lei kg mai bine sa-l bea ei:)). Mai avem apa minerala, si o sa dau un exemplu, dupa vreo 5-10 ani de baut apa minerala, una mai celebra de la noi, cu B, sora mea a facut pietre la rinichi si doctorul i-a interzis sa nu mai consume apa minerala niciodata, s-a dat pe sifon, si apa normala caci sanatatea e mai importanta decat toate nu? Iti dai seama, sa mergi la doctor si sa iti spuna ca nu mai ai voie sa bei apa minerala, cam dur, dar situatia e reala, ce poti pati de la alte bauturi carbogazoase gen cola, daca de la apa minerala ajungi sa ai probleme? Pai cam de toate faci. Un pahar de coca cola la timpul lui face enorm, ai sa vezi, bea odata pe luna si atunci ai sa simti gustul, consumandu-l des, pierzi esenta.

Impactul sarii si a zaharului asupra sanatatii

Sare si zahar

Voi incepe cu desertul. Se stie ca zaharul dauneaza, poate cel mai mult sanatatii, daca pot sa spun asa. Acesta trebuie eliminat din dieta daca vrei sa slabesti sau sa ai un stil de viata sanatos. Cu toate ca nu este benefic, nu sunt de acord sa il eliminam intru-totul. Sunt cateva alternative cu care putem sa inlocuim zaharul (alb). Un prim exemplu este zaharul brun, recomandat de specialisti.

Alta alternativa ar fi acei indulcitori pe care ii poti gasi peste tot: la farmacie, supermarket etc. O pastila de indulcitor echivaleaza, de regula, cu o lingurita de zahar, ii poti folosi sa-ti indulcesti cafeaua ca la altceva vei simti gust de medicamente, la fel cum simti la acel suc cu zero zahar, daca stii firma aceea celebra de sucuri carbogazoase. Deci, daca intentionezi sa slabesti sau sa iti pastrezi greutatea trebuie sa renunti la zahar si la dulciuri. Dar pentru ca avem nevoie de cate un rasfat culinar cateodata, chiar specialistii ne recomanda prajiturile. O data pe saptamana avem voie sa mancam o bucata, doua, dar cu conditia ca prajitura sa fie facuta in casa. Chiar daca nu te pricepi foarte bine, este de preferat sa faci tu prajitura ca sa stii ce pui in ea si ce urmeaza sa mananci.

La fel de daunator este si sarea. Acesta este consumat in exces in prezent, depasind cantitatea recomandata, fara sa stim cateodata deoarece in multe produse gasim sare chiar daca nu era nevoie de ea in acel produs sau este in cantitate prea mare in alte produse. Pe langa sare, piperul si alte condimente isi fac loc printre elementele nesanatoase care trebuie evitate. Tot mai multa lume isi condimenteaza mancarea atat de mult incat ajung sa nu mai simta gustul mancarii, ci doar gustul condimentelor adaugate de ei.

De exemplu, faci un peste (somon, sa zicem) la gratar si il condimentezi atat de mult incat nu mai ajungi sa simti gustul acelui peste, pacat, nu? Destul sare si destule condimente intalnim in produsele pe care le cumparam, de ce sa mai punem si noi? La fel si cu zaharul, de ce sa punem doua lingurite de zahar in cafea cand putem pune doar una, chiar daca va fi un pic mai amara cafeaua, macar ii vei simti gustul si poate te va trezi mai repede dacat "cafeaua cu doua lingurite de zahar". Ideea e ca atat zaharul, cat si sarea trebuie sa fie folosite in mod cumpatat, nu trebuie sa exageram, dar sa nu dam in cealalta extrema, sa nu mai folosim deloc sarea si zaharul.

Ai nevoie de condimente, mai ales de sare. Nu vreau sa stiu cum e sa mananci fara sare pentru ca asta ar insemna sa fii balnav, la fel si atunci cand nu ai voie sa mananci zahar, tot din motive de sanatate trebuie sa il elimini din alimentatia ta de zi cu zi. Deci, cheia este sa fii cumpatat atunci cand gatesti, la fel ca si in orice activitate pe care o desfasori.