Igiena zilnica si sanatatea

Igiena si sanatatea

Pentru inceput trebuie sa mentionam ca igiena este un element esential pentru mentinerea sanatatii noastre de zi cu zi. Inca de mici suntem educati, atat acasa, cat si la scoala in acest sens. Primele reguli pe care trebuie sa le respectam: sa ne spalam pe maini cat mai des (dupa ce am fost la baie, dupa ce ne-am jucat cu animalele de companie, inainte sa mancam etc.), sa spalam fructele si legumele pe care urmeaza sa le mancam, sa ne schimbam hainele atunci cand consideram ca sunt murdare, sa ne pieptanam, sa ne spalam pe dinti, sa ne taiem unghiile etc. Aceste reguli se invata, de regula, inca de la gradinita, de aceea este important ca cei mici sa o frecventeze pentru ca mai apoi sa nu aiba lacune.

Scoala este un alt mediu in care invatam cum sa avem grija de noi cat mai bine. Aici se predau materii care au legatura cu igiena si sanatate, materii care ofera elevilor sfaturi de pret care ii ajuta sa se ingrijeasca. Cel mai bun mediu din care copilul poate invata ce inseamna igiena si de ce este bine sa te ingrijesti este familia. Daca parintele ii explica copilului avantajele si dezavantajele igienei, atunci acesta va intelege cum sa aiba grija de el. In caz contrar, daca cel mic vede acasa un mediu neingrijit, la fel va fi si el.

Dezavantajul este ca daca nu se va ingriji, cel mic va fi respins de ceilalti copii, devenind astfel retras, nesociabil. Aici trebuie sa intervina cadrele didactice, medicii si sa coopereze parintii. Cat ti-ai dori sa ajuti un copil in aceasta situatie, daca parintele considera ca el nu are nici o problema si ca toata lumea greseste in ceea ce il priveste, nu ai nici o sansa. Asadar, inainte ca sa iei vreo decizie, sa dai sfaturi, trebuie purtata o discutie cu parintele. Odata convins parintele, trebuie stabilita o strategie, niste pasi pentru a aduce lucrurile la normal, pentru a reintegra copilul in colectiv, in grup.

Ca si cadrul didactic, o metoda de a ii face pe copii sa inteleaga importanta igienei este sa aduca intr-o zi la gradinita/scoala un medic (de familie, stomatolog) pentru a le explica pe intelesul lor tot ce au de facut. De recomandat este ca medicul sa foloseasca materiale didactice si sa le exemplifice, aceste lucruri ii atrag si ii fac sa fie mai receptivi. De asemenea, se pot utiliza filmulete, desene etc. Dupa acea zi (se poate numi: ziua "sanatatii"), cadrul didactic trebuie sa le aminteasca celor mici ceea ce au vazut atunci si sa faca in felul cum le-a fost aratat. La fel trebuie sa faca si parintele acasa cu cel mic, iar in acest fel, totul va veni de la sine, copilul va intelege de ce trebuie sa faca aceste lucruri si va invata incet, incet cum sa aiba grija de el in cel mai bun mod. Deci, putem spune ca sunt trei factori care ne ajuta sa ne insusim regulile de baza ale igienei, daca putem spune asa, si anume: parintii (in primul rand), cadrele didactice si medicii.

Cina de seara, ultima masa a zilei. Influenta asupra sanatatii.

Pai, ceea ce ma framanta pe mine este ca multe persoana sar aceasta masa a zilei, care e inclusa in program, in cazuri exceptionale se accepta sa fie sarita, daca ai peste 80kg sau mai bine, ar cam trebui sa o sari, ca doar nemancand vei slabi mai repede, dar retineti nu este indicat, trebuie mancat si seara ca sa fii sanatos. Acum, ce putem manca la cina sa traim sanatos? Incepem cu ce e interzis, prajeli de orice fel, si mancaruri grele cu orez si carne, sau dulciuri, caci degeaba sari masa si bagi o ciocolata la burtica, ca atunci mai rau ti-ai facut.

Ciorba e buna seara? Da este buna, e indicata, de ce nu? O salata cu peste, sau cu pui, fiecare stie ce este sanatos, daca evita prajelile si grasimile din carnuri. Ce nu trebuie sa facem niciodata seara, la cina, pai sa evitam sa mancam in pat, la televizor, stiintific nu e sanatos, s-a demonstrat ca acapararea atentiei creste apetilul si mananci mai mult si te lungesti caci placerea care ti-o creeaza tv-ul iti prelungeste cheful de mancare, deci e interzis pentru sanatate. Multa lume prepara cartofi prajiti seara, si ii asorteaza cu o maioneza, sau un usturoi, nu zic sa nu mancam niciodata cartofi prajiti, se stie sunt cei mai buni, dar acestia in combinatie cu lipsa de efort duc la deteriorarea sanatatii. Specific acum, la cina, caci e cel mai grav sa mananci seara grasimi.

La fel, daca pranzul l-ai luat la 14 30 cina, trebuia sa o iei cam duap 6 ore, asa lucreaza organismul. Ce concluzii tragem, pai ce concluzii sa tragem, ne gandim, mancam si seara dar moderat si nu mai tarziu de ora 22, caci atunci organismul nu mai are timp pentru a-si mentine sanatatea, sa digere si alte procese ale vietii. Daca tot am vorbit de ora 22, sa pomenim si de mese de dupa ora 22, acasa, lenevesti, daca orasul iti permite si ai livrare la domiciliu, ce zici de o pizza cu iubitul/iubita, pai nu numai ca nu se mananca dupa ora 22 dar e cu atat mai grav daca iti faci un obicei din asta de a comanda 1 pizza, mare de obicei, ca sa ne ajunga.

GRESIT, de obicei ramane si mananci si dimineata, ceea ce te face sa intri intr-un ciclu vicios, si vei merge asa la nesfarsit sau pana iti dai seama ca esti obez sau un inceput de obezitate(vezi cazul meu, m-am ingrasat de la 60 la 66 in 6 luni) de la pizza, si alte rahaturi pe care o sa le evit toata viata mea, si se vad rezultatele. Adica, in 1-2 luni am slabit 2 kg fara niciun efort, nu fac acest site pentru mine personal, ca eu stiu ce-am facut, si incerc sa explic ceea ce am gresit eu sa nu greseasca si altii, poate, daca am success cu el o sa postez si niste poze cu inainte si dupa eu. Ambitia fiecaruia vine de la sine, nu oblig pe nimeni sa imi urmeze sfaturile, sau ce sunt, nici sfaturi impartasesc pareri cu voi, ca sa ne fie bine la toti.

Sanatatea psihica si fizica de zi cu zi

Sanatate psihica si fizica

Cu totii stim si credem ca sanatatea este doar fizica prin exercitii, sala, si alte lucruri pe care le facem, cei care le facem. Totusi mai exista un gen de santate, care are legatura stransa cu cea fizica, sanatatea psihica, nu in sensul celui cu o boala, ci in sensul mintii, sa o tii sanatoasa. Cum putem face acest lucru si ce trebuie sa facem pentru a nu crea dezechilibre intre cele doua sanatati. Pai creierul, caci despre el e vorba il putem tine sanatos doar daca il antrenam, exact ca pe fizic, si cum putem antrena creierul?

Pai foarte simplu, mentinandu-l in forma cu citit, scris, gandit, lucruri pe care multi dintre noi nu le facem. Cum ajuta o carte citita creierul? Pai foarte simplu, la fel cum ajuta o tura de teren fizicul, asa il ajuta pe creier sa citesti, sunt practic acelasi lucru pentru fiecare categorie. Tragic este ca nu stiu cate persoane mai citesc efectiv o carte, chiar si un ziar, revista, femeile o mai fac dar barbatii nu prea.

Trebuie sa incurajam acest tip de sanatate, trebuie sa citim mai mult sa ne punem " mintea la contributie " mai des, pentru a ne pastra sanataea pshihica la un nivel ridicat. Fara o santatea psihica nu poti avea una fizica, si vice-versa sunt legate intre ele, ca doua gemene. Care este mai importanta sanatatea fizica sau psihica? Greu de spus, e cam ca aceea oul si gaina, care a fost prima. Parerea mea este ca psihicul este mai improtant caci de acolo peaca si cealalata sanatate, ca un nebun care nu gandeste, nu are cum sa fie sanatos fizic, ca nu il duce creierul la lucruri pe care le-ar face un om sanatos, ca un exemplu mai complicat asa.

Deci alergam, facem efort, dar in acelasi timp incercam sa pastram mintea sanatoasa. Stii ce ajuta la asta? Chiar si privitul de filme in limba engleza, mai inveti ceva, mai vezi ceva, cu care ramai intiparit in minte, niciodata sa nu incetezi sa culegi informatii despre tot ce e in jurul tau, cacite ajuta zi de zi, si te mentine sanatos. Ce facem daca nu avem nici sanatate psihiica, nici fizica? Pai incepem cu inceputul, incepem sa facem efort, pentru a ne insanatosi organismul si incercam sa ne deschidem spre noi orizonturi, nimeni nu s-a nascut destept si nimeni nu moare prost, deci incercam sa facem la fel, intelegeti ce vreau sa spun?

Cu efort, si vointa de fier putem reusi sa trecem peste toate problemele de sanatate, chit ca-s psihice sau fizice, se pot rezolva, ideea este sa incepem, azi acum, in secunda asta, nu maine, caci maine, e maine si niciodata nu vine ziua de maine, caci si maine poti spune maine. Cum te incurajezi sa faci asa ceva? Pai e simplu, ai un tel in viata, ai o nevasta, iubesti pe cineva, ai copii, simpatizezi pe cineva, sau vrei sa faci ceva in viata? Incepe cu astea doua lucruri ca sunt cele mai importante si de aici totul va veni la lumina, intr-o zi si pentru tine. Succes.