Painea si pastele fainoase. Importanta pentru sanatate.

Painea si pastele fainoase. Importanta pentru sanatate.

Voi incepe prin a spune ca painea este considerata nesanatoasa. Multi sunt de parere ca daca consumi multa paine vei lua in greutate sau nu vei putea slabi. Cu toate ca nu sunt de acord cu excluderea painii din alimentatie, din mai multe motive, sunt si eu de parere ca aceasta (painea ALBA) ne poate afecta sanatatea.

Deci, ca sa nu eliminam painea si ca sa nu ne afectam sanatatea totodata, recomand painea neagra, de secara, cereale etc. Ca sa ne lamurim cu painea neagra, aceasta este recomandata de specialisti fiind considerata un bun inlocuitor al painii albe. Dar ce se intampla daca noi consumam paine neagra si tot nu vedem nici un rezultat, ba din contra? Cel mai probabil s-ar putea ca painea neagra pe care ai ales-o sa nu fie paine neagra. Multi producatori de paine neagra folosesc coloranti pentru a-i da culoare, deci se poate ca tu sa fi mancat paine alba colorata si nu paine neagra care este cu totul altceva.

Pentru paine neagra se foloseste alta faina, alte ingriedente care ii confera acea culoare "neagra". Cunosc o prietena care a renuntat la paine de cativa ani, dar nu am vazut sa aiba rezultate (ea dorea sa slabeasca in felul acesta, eliminand painea din alimentatia ei). Degeaba elimini painea din alimentatie daca nu incerci sa respecti acele reguli de baza a unui stil de viata sanatos: fara prajeli, fara dulciuri, fara sucuri carbogazoase etc. (veti gasi informatii si pareri despre aceste lucruri daca mai cautati pe aici). Spun inca o data: nu sunt de acord cu eliminarea painii din alimentatie!!! Motive? Un motiv tine de religie.

Poate suna ciudat, dar daca va ganditi, poate il veti descoperi si voi. Nu vreau sa spun clar despre ce e vorba dat fiind faptul ca nu toti dintre noi suntem de aceeasi religie, cu toate ca majoritatea apartin acelei religii la care fac referire. Un alt motiv? Faptul ca nu mai poti manca un sandwich. Fiecare cu motivele lui, dar sa nu mai ai pe ce sa iti intinzi niste unt, gem etc. mi se pare ciudat doar din cauza faptului ca tu doresti sa slabesti. Pentru a slabi nu este suficient sa inlocuiesti painea (nu sa o elimini!!!). Sa trecem acum la pastele fainoase: acelasi lucru, nu sunt considerate sanatoase. Eu pot spune ca nu le-am prea consumat.

Stiu ca sunt foarte simplu de preparat, dar prefer sa gasesc alte alternative. Si char daca sunt usor de preparat, nu le poti manca goale, mai ai nevoie de ceva langa, acel ceva care s-ar putea sa nu fie asa de usor de preparat. Si atunci de ce sa te complici? Nu mai bine incerci sa faci ceva care sa fie sanatos si usor de preparat? Crezi ca nu gasesti ceva care sa aiba aceste caracteristici (usor de preparat si sanatos)? Te inseli! Cel mai bun exemplu pe care pot sa ti-l dau este: salata. Vei spune ca nu tine de foame, in primul rand, dar daca iti recomand sa pui pe langa legume piept de pui si niste crutoane langa poate imi vei da dreptate.

Pranzul, sau mancarea de amiaza. Importanta pentru sanatate.

Pranzul, sau mancarea de amiaza. Importanta pentru sanatate.

Aici avem o varietate pe cat de mare pe atat de periculoasa. De ce sa fie pranzul periculos, si ce trebuie sa evitam pentru a trai sanatos? Pai, sa luam un caz concret, lucrator la banca, pauza 30 de minute. Ce-ar putea face omu asta, sa manace sanatos? Si alta intrebare mai grea, unde ar pute manca sanatos in doar 30 de minute? Pai este cam greu de realizat, caci nu ai unde sa iti cari de acasa mancarea, ca evident, in multe locuri nu exista cantine de servici in care sa mananci si multi aleg un sandwish, deci tot un mic dejun.

Restaurant? Da si nu, caci atunci muncesti sa mananci si sa respiri, adica nu iti permiti un meniu zilnic pentru cele 30 de zile, fain ar fi sa cada bani din cer, sa putem manca doar la restaurant, bine ma lungesc revin, concluzie e, ca ar fi cam greu sa respectam si aceasta masa care trebuie respectata. Felul 1 obligatoriu, ciorba, evident, la alegere, sa nu fie extrem de grasa, gen ciorba de burta ca la felul 2 carne prajita si maioneza. Niciodata nu se face asa ceva, daca alegi o ciorba de burta, o asezi langa ceva usor la felul doi, o salata cu piept de pui, sau o tocanita de pui. Ideal este o ciorba simpla ca la mama acasa. Apoi la felul doi, de la piure pana la cartofi copti, fierti, asortati, si mai rar prajiti, caci aici este o alta poveste, cartofii prajiti ingrasa terifiant si dauneaza grav sanatatii tale. Multa lume alege desert, prefer sa spun ca trebuie sarit, desertul se poate consuma si mai tarziu, pe la ora 16 17, separat de masa de pranz. Pranzul se ia in functie de ora disponibila, dar ar trebui luat undeva la 14 30, daca micul dejun se ia pana in ora 8. Sa fie undeva la 6 ore intre mic dejun si masa de pranz.

Ce sa nu consumam niciodata la pranz, pai e simplu carne prajita in ulei de orice fel, mititeii romanesti, alegeti puiul, e mai sanatos. Ii drept ca avem nevoie de mancare ma pranz, pentru a termina ziua in forta cu energie, dar sa aveti grija, ceea ce toti am patit dupa mancarea de pranz de ia somnu' de te bate, si atunci n-ai facut nimic. Mananca cu masura, si sanatos pentru sanatatea ta si longevitatea in viata, altfel dupa 30 40 de ani vei incepe sa ai probleme de tot felul nu, numai cu sanatatea, caci de la una pleaca alta, ca-n viata. Si acum sa atingem un subiect mai delicat pe care o sa il dezbatem mai tarziu, sa mancam repede si nesanatos, greseala majora a noastra? Pai da, este chiar ea, shaorma, sau hamburger, sau cheesburger, sau orice rahat de acest tip, scuzati-mi limbajul; caci nici de foame nu iti va tine, nici sanatatea nu vei avea.

Cu toti am mancat cel putin odata unul din aceste produse de fast food, dar sunt cele mai daunataore, de ce? Pai e simplu, maioneza, si tot ceea ce se baga inauntru in acea combinatie e moratala. Puteti face o proba, cumpara o shaorma scoate tot continutul fa-l ca pe aluat, strangem in pumn, incearca sa faci o minge de tennis, sa vezi ce iasa, si apoi intreaba-te de ce ai manca tu asa ceva vreodata, caci gustul nu si-l schimba doar forma. Concluzie, Pranz sanatos si chibzuit.