Violenta si sanatatea


                La ce ne referim cand spune violenta, pai in primul rand la violenta fizica, violenta in familie, si volenta in societate. Ce inseamna violenta in societate, pai cu totii stim, am vazut, sau am trecut prin diferite situatii in care anumiti oameni din diferite motive stupide apeleaza la violenta, ceea ce zic eu ca e o mare prostie, sa iti faci dreptate cu pumnul sau altele. Mai bine evitam si trecem nepasatori chiar daca intoarcem si celalalt obraz. Cea mai grava si importanta este violenta in familie, si aici incepe cu violenta intre soti, aici e alarmant, caci la noi in tara cred eu in peste 50% din familii se creeaza violenta, ori barbatul e violent ori femeia, cazuri mai rare dar chiar exita, iar acestea duc la deteriorarea sanatatii sau chiar la deces, de ce nu au fost cazuri cand cu oale, sau topoare s-au dat in cap, chiar daca involuntar, insa, dupa ce-i dai omului in cap degeaba iti mai pare rau, nu ai facut nimic. Violenta intre copii din familie, cand sunt mai multi frati, aceasta nu e prea reala caci ei mai mult se joaca, insa e genul acela de violenta intre parinti si copii, sau copii si parinti in care nu e nimic de spus, nu se accepta asa ceva, trebuie sa intelegem ca facem parte dintr-o familie, ca doar pe noi insine ne avem, nu straini, nu rude , nu neamuri, nimic trebuie sa ne apreciez si sa trecem impreuna peste toate probleme care se pot crea.

               De ce vorbesc atat de urat despre violenta, caci sunt total impotriva ei. Ce e cel mai urat? Sa asisti ca si copil la violenta intre parinti, acest lucru este traumatizant, un lucru care o sa te schimbe, si care o sa te afecteaza toata viata, deci practic pentru greselile parintilor tai platesti si tu, atunci de ce ai mai face si tu la fel? Din generatie in generatie, mostenim aceasta prostie, aceasta stupizenie care trebuie sa ne iasa din cap ca duce la disparitia sanatatii. Mai este un fel de violenta psihica, care te consuma, te face sa fii stresat, si practic de imbolnaveste, noroc pe cei care nu le prea pasa de cei din jurul lor si nu se streseaza, dar multi dintre noi avem aceasta problema cu stesul. Cum putem evita violenta, pai destul de usor, prin a nu mai vi violenti, caci daca cel de langa tine vede violenta, sau copilul tau vede violenta atunci la randul lui/lor vor fi violenti mai departe, cu oamenii pe strada, cu familia, cu prietenii, la scoala. Cei care gresesc vor plati, de aceea exista legi si instante sa ii condamne, mult prea neaspru as spune eu, sunt cazuri cu 10 de dosare penale si nici macar nu sunt inchisi, procesele dureaza ani de zile, poate chiar si peste 10 ani intre timp, acei oameni violenti sunt in libertate terorizand comunitatea respectiva, si ma refer in primul rand la rromi, caci de ce sa nu recunoastem ei sunt putin buba societatii, dar si ceilalti cetatii ai tarii au defectele lor.

              Cum putem evita violenta? Pai trebuie sa avem grija in ce grupuri ne invartim, in ce circumstante, pe unde umblam si cu cine, caci fiecare si-o face cu mana lui. Ce violenta nu ar trebui niciodata folosita? Pai niciun fel de violenta, nici macar cea vocala, ca tot un fel de violenta e, si jignirile si umilintele sunt tot violente pe care nu trebuie sa le suportam, nu trebuie sa acceptam asta, daca suntem intr-o familie, casatoriti etc, nu se poate accepta asa ceva, acum depinde si de situatia si circumstante, dar daca esti unit esti si puternic si nu ai nevoie de momente de genul asta pentru a duce o viata in familie sanatoasa.


             Violenta mai poate fi si de alta natura, violenta la animale, caci toti stim ca ea exista, desi unii iubesc animalele, altii doar le umilesc si le supun la torturi fara nicio noima, sau la lupte intre animale, sau mai stiu eu la ce naiba au un cap unii, caci nu poti sa le stii pe toate nu? Deci de unde pleaca totul in violenta, pai de la caracter, educatie si mediul social, chiar putin si factorul biologic impreuna cu viata de familie pe care o are fiecare, concluzii spunem NU violentei si facem tot ce trebuie pentru a nu fi violenti.


               Altfel de violenta mai avem, pai fiecare isi da seama singur, eu consider si intorsul spatelui de catre cineva e tot un fel de violenta, tot aici as categorisio, de exemplu la un magazin, esti tratat cu "spatele" aceea e un fel de violenta iritanta, care trebuie evitata si nu trebuie executata daca intr-adevar esti acel vanzator recalcitrant, caci prin aceasta violenta iti perzi clientii, trebuie sa inveti sa fii om! Invatam sa traim sanatos si non-violent.

0 Response to "Violenta si sanatatea"

Trimiteți un comentariu