Ecologia in sanatate

Ce importanta are banala ecologia pentru sanatatea fiecaruia? Pai sa ne gandim, cum reusim sa stam sanatosi, cum reusim sa nu ne imbolnavim, pai e foarte simplu prin consumarea unor alimente sanatoase, a unei ape sanatoase curate, a unui mediu inconjurator curat, aer curat, respirabil, sanatos. Pai sa luam un exemplu, padurile, le taiam, de unde sa mai avem aer curat, mediu curat, raurile le poluam, ca se stie, multi dintre noi de exemplu folosim uleiul ars ca ustensile de poluare a raurilor, in cele mai multe cazuri il turnam in wc direct si aceasta ajunge in rau, stiati, ca, cativa litri de ulei ars poate omora toate speciile dintr-un lac intr-o perioada scurta?

Imaginati-va ceea ce facem, daca este bine, si incercati sa il colectati si aruncati-l separat, sau valorificati-l caci unele firme cumpara ulei ars cu 1-2 lei kg, de ce sa nu reciclam sa profitam de tot ceea ce avem si sa aruncam "pe geam" cu bani. La fel sticlele de plastie merg reciclate, dar noi ce facem cu ele? Ganditi-va cand a-ti fost ultima data la iarba verde, undeva, in padure unde mergem de obicei, ce a-ati gasit acolo? O tona de sticle, si alte mizerii arunca-te tot de catre noi, care dauneaza mediului, aerului, animalelor, si totodata are influenta prin ecologia asupra sanatatii noastre.

De ce facem toate aceste chestii? Va spun eu de ce, educatia primita, tara in care traim, asa suntem noi, romanii, nu toti, dar majoritatea ta, nu as grea sa generalizez nu vreau sa intru in polemica cu nimeni dar asta estr tristul adevar al romanului, deci ce facem? Reciclam si pet-urile, se poate face si asta cu ambitie, desi la inceput va fi greu, caci romanu' te priveste suspect si te judeca imediat. Merge mai departe, mancarea stricata care o aruncam si o mananca diferite animale, in paduri salbatice, pe la tomberoane caini, acelea sunt infectii pure care se pot transmite usor la oameni pintr-o muscatura, sa incercam sa nu mai gatim pentru 10 persoane, daca avem nevoie doar pentru 2, sa nu mai irosim bani si bunuri degeaba, caci si lucrul asta ne degadreaza organismul.

Ce putem face sa prevenim? Pai putem preveni prin simplul fapt sa ne apucam noi, prima data, personal sa nu mai aruncam diferite pe cine stie unde, si atunci usor usor putem face asta. Ce mai putem face si pentru altii? Sa ii invatam si pe altii sa nu mai arunce in natura diferite aiureli, si apoi pasul doi ar fi sa incercam sa prevenim ceea ce fac sau au facut altii, sunt zile mondiale pentru curatenie, in paduri, lacuri, ape si asa mai departe pe care ar trebui sa le urmam intocmai fiecare dintre noi, sa dam o mana de ajutor, sa adunam 10 pet-uri sau 1000 cat se poate, cat avem timp, ca pana la urma sunt doar cateva ore din viata fiecaruia, care se vor intoarce pozitiv asupra noastra sau a copiilor nostri. Ce va fi peste 100 de ani daca continuam in ritmul asta, dar peste 200 de ani?

Pai ce sa fie adio paduri si alte cele, caci noi doar defrisam nu si plantam, se stie defrisarea lan oi in tara este o mare, foarte mare problema, penala as zice, insa autoritatile stau cu maine in sac, de ce? E limpede, cum se procedeaza la noi, primesc si ei cota parte care li se cuvinte, fac bani negri, nemunciti pe spatele tarisoarei noastre si tot noi cetatenii avem de pierdut, dar as pune o intrebare, daca tu ai fi acel om care iei mita da sai lege sa se taie o padure ai da-o? Pai ai da-o ca esti roman, si romanul e crescut incorect si ar face doar sa fure sa ii fie mai usor lui, si familiei sale insa nu se gandeaste la consecinte caci pe viitor vom avea de suferit cu totii daca nu facem un front comun inpotriva prostiei; scriind acest articol sunt putin suparat pe neamu meu, revoltat insa sper generatiile care vor urma, prin multe semne de alarma sa fie capabile sa urmeze sfaturile noastre si macar si sa faca ceea ce trebuie, ca sa avem un viitor, sa existam nu sa ne distrugem singuri. Ce concluzii tragem? Pai nu prea avem ce concluzii sa tragem, fiecare in capul sau stie ce are de facut si trebuie sa faca bine si corect pentru el, si pentru toti cei din jurul sau!

0 Response to "Ecologia in sanatate"

Trimiteți un comentariu