Bio, Eco si sanatatea ta

Bio/eco si sanatate

E un subiect dezbatut de toata lumea. Si totusi, bio inseamna sanatos? E o intrebare destul de complicata. De ce e complicata? Pentru ca implica multi factori. Primul si cel mai important este produsul in sine, calitatea lui, cat e el de "bio". Am auzit multe cazuri, se laudau ca mananca bio si cand colo nu era asa. Cel mai bun exemplu pe care il pot da: cumperi de la piata produse "bio" mari si frumoase.

Nu e nimic rau sa cumperi ceva mare, frumos (aici ma refer la fructe, legume etc.), dar acestea nu sunt bio si am sa iti spun de ce. Faptul ca sunt asa nu iti garanteaza ca e bio deoarece pentru a ajunge a fi asa sunt stropite cu fel si fel de chimicale, iar din acest motiv nu mai sunt bio. Calitatea de a fi bio o au acele produse care nu sunt stimulate de cate om sa creasca, sa se dezvolte. Ca sfat, cele mai bio produse le gasesti in piata la acei tarani, de regula batrani, care se ocupa cu agricultura si care provin de la tara.

Acesti stimuleaza si ei dezvoltarea produselor lor, dar le stimuleaza in asa fel incat sa nu le elimine calitatea lor bio. Te vei intreba cum? Simplu! Prin ingrasamant natural provenit de la animale. Aceasta metoda este folosita de foarte mult timp de catre tarani si da roade. In ultimul timp s-a dezvoltat o alta metoda de a stimula cresterea legumelor, fructelor, florilor etc. si anume solarul. Multi tarani au inceput sa isi construiasca solare pentru a creste in cel mai scurt timp plantele facand fasa sa-si dea seama o afacere din acesta.

Cu cat cresti mai repede acele plante si cu cat plantezi mai multe, cu atat vei avea un castig mai mare, castig pe care poate nu l-ai constientizat de la inceput. Dar pe langa solar mai ai nevoie de un fel de mini solar in care sa iti plantezi semintele, seminte care se vor dezvolta in rasaduri, mini plante pe care le vei planta acolo in solarul tau. Acum sa nu crezi ca daca ai solar si ai plantat in el tot ce ai nevoie ai terminat, vor creste de la sine. Nu! Mai trebuie sa contribui si tu cu ceva deoarece natura nu va mai putea sa aiba ea grija de plantele tale ca si cum are de gradina.

Va trebui sa indepartezi buruienile deoarece acestea vor creste si mai repede decat in gradina, le fel ca plantele tale, nu? Si pe langa asta, va trebui sa le uzi, manual sau folosind o instalatie de irigat, dar nu cred ca se merita decat daca ai o suprafata mare de cultivat. Cat despre stropit, mai bine foloseste ingrasamant natural, vei fi mai multumit de cultura ta si vei putea spune ca e bio. Dar cum ne influenteaza aceste produse sanatatea? Atata timp cat sunt naturale, fara chimicale, nu ne pot dauna, ba din contra, spre deosebire de cele stropite cu tot felul de solutii care ne pot afecta sanatatea.